Начало E-vestnik Заради вируса у нас пият по-малко бира, а в САЩ – повече

Заради вируса у нас пият по-малко бира, а в САЩ – повече

0

60 процента от бирата у нас се пие от пластмасови бутилки, докато из някои страни от Западна Европа пият 60 процента наливна.

Според данните на Съюза на пивоварите, изнесени неотдавна, има 60-процентен спад на продажбите на бира в заведения в България до края на юни 2020, в сравнение със същия период на миналата година. Юли и август няма да наваксат това изоставане. Продажбите на бира в стъклени бутилки също са намалели, но са се увеличили продажбите на бира в пластмасови бутилки – хората си купуват да пият вкъщи, и на теферич, и без кръчми. Общите количества продадена бира са много по-малки. Колко е спадът ще се види в края на лятото.

Не е така, обаче в някои страни като САЩ. Там още през март по време на карантина са отчели голямо увеличение на продажби на бира в магазини. Американските издания цитират данни от проучвания на агенцията „Нилсен” за март и април, според които продажбите на бира за пиене извън заведения са се увеличили с над 50%. Увеличения има и за големите разфасовки – опаковки с по 24 кенчета. Дори купуването на бира в кегове за вкъщи почти компенсирало продажбите в кегове в заведения.

А продажбите по интернет на всякакъв алкохол в САЩ са се увеличили през месеците март, април, май, юни между 250% и 500% в различните щати.

Изглежда традициите и начините на пиене в различните страни оказват влияние.
Голям е спадът в продажбите на бира в Ирландия. Там са всекидневни пиячи, бирата е част от бита. Но пият основно наливна в техните пъбове (кръчми), а не в бутилки и кенчета. В Ирландия отчитат спад на продажбите на бира със 17% във второто тримесечие. Това пак е по-малко от България.

Концернът „Анхойзер Буш – ИнБев”, най-голямата компания за производство на бира в света, обединяваща най-големите американски, белгийски и бразилски пивоварни, отчита неравномерни загуби в различните страни. В Щатите резултатите са добри, хвалят се от компанията. Общият спад в продажбите на тахната бира по света е най-голям през месец април, а през юни почти няма спад спрямо миналата година, отчита компанията.

Източник: e-vestnik.bg