Начало DW ДПА: Температурите в България ще продължат да нарастват
0

ДПА: Температурите в България ще продължат да нарастват

0

“Жега и горски пожари в България” – под това заглавие агенция ДПА съобщава за горещата вълна в страната с температури, достигащи 40 градуса по Целзий. 60 хектара иглолистни гори са изгорели близо до Твърдица, вчера огънят е бил поставен под контрол, но пожарът не е потушен изцяло, информира агенцията. “Хеликоптер, войници, пожарникари и доброволци участват в гасенето. Смята се, че пожарът е тръгнал от едно сметище.”

Температурите ще продължат да се повишават

ДПА съобщава, че по-малки горски пожари бушуват и в Югоизточна България. “През това лято в страната се надига вече втора гореща вълна с трайно високи температури. Вчера в почти цяла България беше обявен вторият по сериозност код “оранжево” за опасно високи температури.

В Сандански на югозапад се очакват температури от 40 градуса, в столицата София вчера температурата достигна 36 градуса. Метеоролозите очакват, че през идните дни температурите ще продължат да се повишават.”

Пожари бушуват в Гърция, Турция и Италия

В съседна Турция горските пожари вече отнеха живота на трима души, съобщава телевизионният канал ntv. Стотици хора бяха евакуирани от ваканционните региони в южната част на страната, съобщава турската служба за борба срещу природните бедствия. В околностите на Анталия бяха евакуирани 18 селища.

Температурите над 30 градуса предизвикаха пожари и в Гърция. След еднодневна борба, пожарникарите поставиха под контрол горския пожар в околностите на Атина, който вече застрашаваше предградията на столицата.

Срещу горските пожари и екстремната горещина се борят и в Италия, като най-тежко е положението в Южна Италия – в Калабрия, в Сицилия и на Сардиния. Засегната обаче е и столицата Рим и заобикалящата я провинция.

Източник: DW