Начало E-vestnik Два факта за 9 септември
0

Два факта за 9 септември

0

Плакат: Сашо Каменов, 1984 г.

9-и септември 1944 г. отбелязва едновременно два факта:

– Краят на антидемократичното, античовешко, профашистко и пронацистко управление, започнало при цар Борис III и продължило до броени дни преди трагичната дата, довело страната до национална катастрофа, пълна икономическа, социална и културна разруха…,
но също така И:
– Началото на марионетното, античовешко, антидемократично и просъветско управление на Отечествения фронт, а впоследствие само на БКП (и формално на БЗНС), довело страната до национална катастрофа и пълна икономическа, социална и културна разруха.

На този ден традиционно се публикуват статии, във всяка една от които се отбелязва само единият от тези два факта – в зависимост от автора.

Без да съм Ванга, мога да направя лесно и вярно предсказание: докато не признаем като хора, общество, нация и държава, че тази дата не е еднозначна, няма да се оправим.

Няма да се оправим – не и докато феновете на цар Борис III отказват да признаят вината му за приемането на античовешките закони, убийствата, депортацията на нашите сънародници от Тракия и Македония, вкарването на страната в нацистката коалиция, обявяването – без никакъв натиск! – на война срещу САЩ и Великобритания и др.п.

Няма да се оправим – не и докато носталгиците по социализЪма отказват да разберат, че тежкото икономическо състояние на страната след началото на промените се корени не в демокрацията, а в наложената от СССР неработеща болшевишка икономика и мизерна соц.култура.

Няма да се оправим, докато и едните, и другите автори отказват да признаят факта, че убийствата на българи са извършвани от други българи, а не от германци или руснаци.

Няма да се оправим, докато и едните, и другите търсят начини да оправдаят случилото се („Такова беше времето“, „А ако не беше станал съюзник на Хитлер, щеше да е по-лошо“ и др.п.), вместо да погледнат виновно надолу и да кажат, че не са се замислили, че истината е жестока.

От страницата на автора

Източник: e-vestnik.bg