Начало E-vestnik Вирус или не, властите в Европа са решени да върнат учениците в класните стаи

Вирус или не, властите в Европа са решени да върнат учениците в класните стаи

0

Ученици се събират по квартални кътчета, без страх от вируса. Снимка: Иван Бакалов

Една майка и трите й деца разглеждат учебните пособия в парижки супермаркет, като вземат многоцветни писалки, тетрадки с ярки корици и много маски. Въпреки че броят на заразените с коронавируса отново започна да нараства, подобни сцени може да се видят в цяла Европа в навечерието на новата учебна година.

Независимо от ситуацията с вируса, европейските власти са решени да върнат децата в класните стаи, за да запълнят празнината в образованието между имащите и нямащите, задълбочила се по време на карантината, и да върнат родителите им на работа.

Изправени пред скок на случаите на коронавирус, властите във Франция, Великобритания, Испания и другаде налагат правила за носене на маска, наемат допълнителни учители и купуват нови чинове. Докато сагата с връщането в училище в САЩ беше политизирана и хаотична – истинска каша от бързо сменящи се правила и ответна реакция срещу настояването на президента Доналд Тръмп за повторно отваряне, – европейските правителства срещнаха по-малко недоволство.

И въпреки че през последните дни вирусът е нахлул в класните стаи от Берлин до Сеул, а някои учители и родители предупреждават, че училищата не са готови, европейските ръководители от всички цветове на политическия спектър изпращат необичайно единно послание: Дори при пандемия е по-добре децата да бъдат в клас.

Премиерът на Франция обеща в сряда „да направи всичко“, за да върне хората в училище и на работа. Британският министър-председател Борис Джонсън определи отварянето на училищата като „морален дълг“ и неговото правителство дори заплаши с глоби родителите, които оставят децата си у дома. Италианският министър на здравеопазването внезапно затвори дискотеките този месец с единствената цел „до отворим училищата през септември при пълна безопасност“.

Матийо Меяр, който е и родител, и учител, има много тревоги преди повторното отваряне на френските училища във вторник. Броят на заразените на 100 хиляди души се е увеличил петкратно във Франция през миналия месец.

Как неговата петгодишна дъщеря ще спазва безопасно разстояние от приятелите си, след като е толкова развълнувана, че ще ги види за първи път от шест месеца. Как той ще спечели доверието на учениците си в гимназията в един от най-проблемните райони на Марсилия, ако ще трябва да следи дали те носят маска?

Меяр обаче смята, че като цяло вече е време за връщане в клас. „Училището все някога трябва да започне отново“, казва той. По думите му „рискът за здравето съществува, но рискът от това децата да не ходят на училище е още по-голям“.

За разлика от САЩ много европейски училища бяха отворени в края на миналия учебен срок, като бяха преподавани уроци за есента. Сред въведените мерки са: места за измиване на ръцете, еднопосочни коридори, различно начало на часовете и плаваща обедна почивка. В някои райони се раздават безплатни лаптопи в случай на нови затваряния. Много страни изискват маски в училище, но правилата за това къде да се носят и от каква възраст варират.

Повечето от 11-те милиона ученици в Обединеното кралство не са виждали класна стая от март и повторното отваряне на училищата е на водещо място в политическия дневен ред. Във Великобритания има 41 515 свързани с вируса смъртни случаи – най-големият потвърден брой в Европа – и правителството на Джонсън бе силно критикувано за реакцията си на пандемията.

Някои европейски училища планират или обмислят хибридна учебна година, с частично присъствени и онлайн часове. Повечето обаче са си поставили за цел цялото обучение да бъде с присъствие в клас.

Това е в унисон с указанията на глобални организации като УНИЦЕФ, който каза в четвъртък, че най-малко една трета от децата в училищна възраст в света не са имали достъп до дистанционно обучение по време на националните карантини заради вируса. Детският фонд на ООН предупреди, че „ефектът ще бъде усещан в икономиките и обществата десетилетия наред“.

Има доказателства, че малките деца не предават вируса много лесно, но тези на десет и повече години са толкова заразни, колкото и възрастните. Експерти обаче казват, че са необходими по-сериозни доказателства. И въпреки че е по-малко вероятно да се заразят деца, отколкото възрастни, и при първите има тежки случаи и починали.

На фона на неочакваната нова вълна заразявания в тежко засегнатата Испания властите там се мъчат да променят плановете си за повторно отваряне на училищата на 4 септември. Това включва наемането на 10 хиляди допълнителни учители, изграждането на импровизирани класни стаи в училищните дворове с цел печелене на пространство и оформянето на групи от ученици, които могат да се смесват помежду си, но не и с ученици отвън.

Учителските синдикати обаче критикуват недостига на финансиране и призовават за стачки от следващата седмица.

Италия, първата гореща точка на вируса в Европа, е наела временно допълнителни 40 хиляди учители и е поръчала още ученически чинове, но част от тях няма да бъдат готови до октомври. А и много родители и учители не са наясно за това как ще вървят нещата, когато на 14 септември бъдат отворени повечето училища. Те се чудят как претъпканите и затънали в проблеми училища ще са в състояние да осигурят един метър дистанция между учениците и по-малобройни паралелки.

Германия може да служи като предупреждение, или като пример, за своите съседи. В най-малко 41 от 825-те училища в Берлин бяха открити случаи на коронавирус, след като занятията бяха подновени този месец. И хиляди ученици в страната бяха поставени под карантина. Германия обаче е решила твърдо да не затваря отново училищата, а вместо това отделни ученици или паралелки биват поставяни под карантина.

В по-голямата част от Африка и Латинска Америка, както и в някои от страните с най-голямо население в света като Индия и Бангладеш, училищата остават затворени. В САЩ някои училищни райони предвиждат комбинация от присъствено и дистанционно обучение, за да се помогне за спазването на физическа дистанция. В други райони учебната година ще започне само онлайн.

Не само родителите и учителите искат да им се чуе думата за повторното отваряне на училищата. В Орхус, втория по големина град в Дания, всички ученици от горните класове бяха пратени у дома след рязкото увеличаване на новите случаи. Младежите обаче отвърнаха, като казаха, че не научават много онлайн.

На протест в понеделник те издигаха плакати с текст: „Аз просто искам да ходя на училище.“

БТА

Източник: e-vestnik.bg