Начало E-vestnik Вино с лед и разредено? Може. Понякога даже трябва

Вино с лед и разредено? Може. Понякога даже трябва

0

Вино с лед в чашите – все по-често срещан начин на пиене. Снимка: Хонестгрейпс

Изисканите пиячи ще се скандализират, но вече става традиция по заведения и вкъщи хората да си слагат лед във виното.

Често се случва в заведение да изискват лед, защото виното не е достатъчно изстудено или го сервират в каничка и се стопля. Но вече е нещо обичайно към бялото вино да върви и купичка лед.

Няма лошо. Няма правила. Хората пият, каквото им е кеф, а не пият по учебник за дегустация.

Дегустирането на вино изключва такива начини на пиене. Белите вина се пият изстудени можду 7 и 12 градуса според стила, сорта. Най-студено се пие шампанско – между 5 и 10 градуса. За розе е подходяща температурата за бели вина, но към по-горната граница. Леки червени вина, по-светли се пият по-студени, 12-17 градуса. А червените вина – между 17 и 21 градуса, в зависимост от стила и сорта на виното. Създадени са правила и традиции.

И добавянето на лед нарушава всякакви правила. Но се харесва на много хора, с основание. Защото някои бели вина като им сложиш лед, стават по-хубави. Просто вкусът им е грубичък, кисел, сладникав или натрапчив, и ледът го потиска, а и с разтварянето на бучките лед виното леко се разрежда.

Разбира се, когато си купиш скъпо бяло вино за 10-15 лв. бутилката, като му сложиш лед няма да разбереш вкуса му. Слагането на лед е подходящо за по-евтини вина. По-скъпо си купил, за да опиташ нещо, направено с подбор на грозде, специални технологии, от определено лозе и т. н. Ледът само може да попречи да го оценим. Дори да заличи вкуса му до голяма степен.

Но някои от тези скъпи вина просто не могат да се пият,

толкова са префърцунени. Лигави, дори нямат леко тяло като бяло вино, а отиват към средно, разбалансирани, някои са сладникави, някои с прекалено агресивен вкус, висок алкохолен градус над 14% и т. н. И ледът и разреждането ги прави по-пивки.

Най-често с лед пият бели вина и розе, но някои слагат и в червени вина. Снимка: Уайнблог

Въпросът е, че у нас има такива бели вина и розета по 15-20 лв. дори по 30 лв. бутилката, които имат претенцията да са нещо изключително, но някои два-три пъти по-евтини вина са по-пивки от тях.

Вкусът е сложно нещо. Показателно е, когато опиташ такова скъпо вино, дали ще ти се прииска втори път да си купиш. Ако е нещо изключително, впечатляващо, ще дадеш 20 лева и втори път, и трети път, за специални случаи. Ако не е – след като веднъж си го опитал, го подминаваш. Затова по рафтовете с вино се виждат прашасали бутилки, към които никой не посяга. Може да са с добро вино, но цената му надскача далеч качеството му.

Някои хора разреждат виното и със силно изстудена газирана вода. Получава се нещо като италианското „фризанте” – полупенливо вино. Всъщност това вече отива към винените коктейли, каквито също много вървят лятно време. На нашия пазар все още рядко се продават слабоалкохолни вина по 5-6%, с градус като на бира. Затова много хора си разреждат, добавят лед, газирана вода, сокове. Всеки е свободен да бърка и да пие каквото му харесва.

Пример, че някои пият дори скъпо шампанско с лед. Снимка: Уайнблог

Народът е измислил прочутия винен коктейл „мечка” – вино с лимонада. Той се е появил спонтанно, след като в края на зимата домашното вино се развали, вкиселее, стане резливо и трудно се пие. Тогава, като го смесиш с лимонада, върви.

Е, нещо такова е и с някои вина на пазара – стават за пиене само с разреждане и лед.

Силно изстудено червено вино?

И това е възможно като лятно питие. Само че за тази цел не са подходящи стари вина, натоварени с танини, с плътен вкус, пълно тяло. Подходящи са леки вина от сортове като пино ноар. И от други сортове става, стига вината да са сочни, с по-леко тяло, неотлежавали в дъб, с по-плодов вкус.

И разреждането, и добавянето на лед прави от тях добър винен коктейл.

Просто трябва да се опитва.- Нищо не пречи да сипеш една чаша, да добавиш лед и да пробваш.

Или да изстудиш бутилката червено вино до 10 градуса, да видиш как се усеща на вкус. И ще откриеш това, което ти допада.

Източник: e-vestnik.bg