Начало Анализи Антикорупционният Фонд получи наградата „Златен ключ“ на церемония за Деня на правото да знам

Антикорупционният Фонд получи наградата „Златен ключ“ на церемония за Деня на правото да знам

0

Антикорупционният Фонд (АКФ) получи награда „Златен ключ“ на 18-тата церемония за Деня на правото да знам (28 септември), организирана от Програма Достъп до информация. АКФ беше награден в категорията „Неправителствена организация, най-активно използвала инструментите на Закона за достъп до обществена информация“ (ЗДОИ).

„Искането на обществена информация от различни държавни институции е един от основните начини да верифицираме данните в своите разследвания“ заяви Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд, при получаването на наградата. „Не са рядкост случаите, когато институциите, в нарушение на закона, ни отказват достъп до информация, която е от обществен интерес. Тогава водим дела, за да защитим правото на обществото да е информирано.“

По някои от знаковите си разследвания Антикорупционният фонд достига до информация именно чрез ЗДОИ. През 2018 и 2019 АКФ печели 2 дела срещу незаконосъобразни откази на Българската агенция за безопасност на храните да предостави важна обществена информация по разследванията „Златна локва“ и „Война на трупове“, с които се конкретизира мащаба на установените в двата казуса злоупотреби и закононарушения. През 2019 АКФ печели дело и срещу министъра на енергетиката, който отказва да предостави документ, с който се обосновава определянето на частната ТЕЦ Варна като студент резерв за българската енергетика, вместо държавната ТЕЦ Марица Изток 2. През 2020 година по дело, повдигнато от АКФ, съдът задължава министъра на здравеопазването да предостави договорите за доставка на маски и респиратори от Китай на стойност 4,6 милиона лева.

От началото на 2020 АКФ е подала над 30 заявления до различни институции с искане за достъп до обществена информация по ЗДОИ и е спечелила мнозинството от делата, заведени за откази на институции да предоставят такава информация.

„Достъпът до публична информация е гражданско право. Радваме, че все повече организации и граждани в България се борят активно, за да го реализират. Споделените усилия ни правят по-силни в борбата за правото да знаем“ допълни г-н Станкушев.

Източник: Антикорупционен фонд