Начало Анализи АКФ: прокуратурата за пореден път повдига обвинение за нещо, което не съставлява престъпление

АКФ: прокуратурата за пореден път повдига обвинение за нещо, което не съставлява престъпление

0

На 14.09.2020 от съобщения в медиите стана ясно, че бившият зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин е окончателно оправдан по делото за купуването на телефонни централи в 12 посолства, заради което беше обвинен в безстопанственост.
Антикорупционният фонд (АКФ) разгледа детайлно този случай в своя годишен мониторингов доклад на дейността на антикорупционните институции в страната „Антикорупционни институции: активност без видими резултати“. Публикуваният през юни 2020 доклад прави анализ на действията на институциите по 40 ключови казуси с висока обществена значимост спрямо лица, заемащи държавни длъжности. Основният извод от така направения анализ е, че борбата с корупцията по високите етажи на властта през последните пет години не е довела до ефективни наказания.

„Това е поредната влязла в сила оправдателна присъда поради констатирана от съда несъставомерност на извършеното“ коментира старши правният експерт Андрей Янкулов от екипа на АКФ по повод присъдата на Върховния касационен съд. „От прокуратурата е повдигнато обвинение за нещо, което не съставлява престъпление – това е най-често срещаният изход от наказателните дела за корупция по високите етажи на властта в последните пет години.“

Освен делото срещу Христо Ангеличин, още 7 от 40-те ключови дела, описани и анализирани в доклада на АКФ, са приключили с окончателна оправдателна присъда, постановена преимуществено по несъставомерни обвинения – т.е. било е повдигнато обвинение за нещо, което според съда не съставлява престъпление.

Повече за констатираните от АКФ недостатъци в дейността на антикорупционните институции в България можете да прочетете в доклада „Антикорупционни институции: активност без видими резултати“.

Източник: Антикорупционен фонд