Начало Антикорупционен фонд Андрей Янкулов участва в конференцията „Върховенството на закона и бизнес средата в България“

Андрей Янкулов участва в конференцията „Върховенството на закона и бизнес средата в България“

0

Андрей Янкулов от екипа на АКФ взе участие като говорител в конференцията „Върховенството на закона и бизнес средата в България“, организирана от Американската търговска камара в България.

Събитието бе открито от посланиците на САЩ Херо Мустафа, на Франция Жоел Майер и на Италия Джузепина Дзара, шарже д’афер на Германия Щефан Рьокен, както и служебния правосъден министър Крум Зарков.

Андрей Янкулов говори за необходимостта от всеобхватен подход при реформата на системата на наказателното правосъдие.

Акцент на тази реформа трябва да бъде изграждането на демократичен стандарт за контрол и противотежести при упражняването на обвинителната функция (ролята на прокуратурата) в наказателния процес.

Важна стъпка към постигането на такъв стандарт е приемането на внесения от Министерски съвет законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс.

С него би се въвел засилен външен контрол върху упражняването или неупражняването на прокурорските правомощия, както и би се създал дълго отлагания механизъм за независимо разследване на главния прокурор.

Източник: Антикорупционен фонд

Сподели: