Начало Антикорупционен фонд Андрей Янкулов: Страшното е пречупването на базисни европейски стандарти през някакви наши схващания

Андрей Янкулов: Страшното е пречупването на базисни европейски стандарти през някакви наши схващания

0

Коментар на Андрей Янкулов за дискусиите по време на заседанието на Комисията по правни въпроси в парламента относно поправките в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат създаване на механизъм за ефективно разследване на главния прокурор, за по-голяма защита на пострадалите от престъпления и за възможност отказите на прокуратура да разследва престъпления да бъдат обжалвани пред съд.:

Впечатляващ е аргументът на ръководителя на следствието, той и заместник на главния прокурор, че би било политическа репресия фактическите действия в едно потенциално разследване срещу главния прокурор да се извършвали от орган на изпълнителната власт.
От орган на изпълнителната власт не може, обаче няма никакъв проблем от следовател, който е подчинен на шефа на следствието, който пък е подчинен на същия този главен прокурор, който трябва да бъде разследван!?
И не само дето му е формално подчинен, ами и фактически цялото му битие на следовател зависи къде от началника, къде от колегия, съставена от бивши и бъдещи други подчинени на същия този вездесъщ главен прокурор.
Отделно, точно шефът на следствието трябва да знае много добре, че в наказателнопроцесуална система като българската, в която разследващите органи нямат автономност, възможностите им да използват разследването като „димна завеса“ за политически репресии са крайно редуцирани.
Решаваща е ролята на прокурора като ръководител на разследването, разполагащ с пълната процесуална власт върху него.
Това е само един малък пример за логическия абсурд на множество от изказаните вчера аргументи в подкрепа на това да не се допусне никаква промяна по посока дори за формалното създаване на някакъв механизъм за независимо разследване на главния прокурор (което само по себе си едва ли ще реши каквото и да е).
Разбирам доводите за противоконституционност на това или онова от сегашните предложения в търсене на по-добри баланси в системата на наказателно правосъдие, особено в светлината на традиционното убеждение за конституционната й уредба. Конституцията се променя, не е страшно.
Непонятното и страшното обаче е пречупването на базисни европейски стандарти през някакви наши схващания за справедлив правов ред, от което по същество като краен резултат излиза, че ония там по Венециански комисии, Съвети на Европа и прочее просто нищо не разбират от върховенство на правото. А тръгнали на нас акъл да дават.
Културна промяна ни трябва по върховете на съдебната власт, ако искаме да имаме някакъв шанс за европейска правова държава, това е реалността.

Източник: Антикорупционен фонд

Сподели: