Начало Антикорупционен фонд Николай Стайков пред ФАКТИ: „Южен поток“ е една всеобхватна, всеобща, надпартийна корупционна схема

Николай Стайков пред ФАКТИ: „Южен поток“ е една всеобхватна, всеобща, надпартийна корупционна схема

0
Николай Стайков, АКФ, с коментари за проверката на „Южен поток“, „Автомагистрала Хемус“ и изпирането на пари:
За проверката на „Южен и Турски поток“:
Пламен Орешарски заяви, че никога няма каже какво са си говорили с шефа на „Газпром“ за проекта „Южен поток“. Накрая чухме от устата на самия Владимир Путин, че Русия е загубила едни огромни пари в този проект, няколкостотин милиона евро.
Което означава, че едни пари са заминали някъде, някой нещо не е свършил, а е поел ангажимент.
От всичко това, което виждаме и чуваме, е ставало въпрос за една всеобхватна, всеобща, надпартийна корупционна схема, при която само „Южен поток“ от 1.6 млрд. евро стана 4.1 млрд. евро.
Затова аз много се надявам да видим успешния край на одита върху „Южен поток“ и да видим кой какви ангажименти е поемал, къде са отишли парите, и защо накрая се наложи продължението на „Турски поток“ и то по този скоростен начин.
Ако се направи една проверка, това би било изключително ценен опит да видим как точно се случва голямата корупция.
За Автомагистрала Хемус:
Единственият обвинен по делото „Хемус“, г-н Колев, разказа, че два часа след разпита му в присъствието на главния прокурор, двама прокурори и разследващ полицай той е прочел в интернет имената, които им е разкрил, на хора, които са очевидно замесени в схемата за кражба на 50 милиона. Така че не съм оптимист, че ще стигнем до края на въпросната схема.
За нуждата от действащ закон за изпирането на пари:
Беше написан преди време един изключително циничен закон, с вносители Пеевски и Цонев, за ограничаване на дейността на офшорни фирми. Никога не се е показвал някакъв полезен ефект от този закон. Знаем ли кой е собственикът на „Марица 3“? Не знаем. Той очевидно не влиза в действието на този закон. Собственикът на „Булгартабак“ – също не влиза вътре. Концесионерът на Банско – също не влиза вътре. Никой не влиза вътре.
Въпрос и на национална сигурност е въпросните офшорни фирми да бъдат разчистени, да имаме ясни правила в духа и действията на законите за изпиране на пари. Да имаме най-накрая действащи закони в това отношение.
Вижте видеото с цялото интервю тук

Източник: Антикорупционен фонд

Сподели: